Logistiek: Afrika biedt succesmogelijkheden

Afrika biedt succesmogelijkheden

De Afrikaanse economie groeit

Het continent beleeft volgens een KPMG-onderzoek een sterke opleving en slaat daarbij technologische ontwikkelingsstappen over: in plaats van vaste nettelefonie gebruiken velen meteen een mobieltje, in plaats van via bankkantoren vinden betalingen plaats via het mobiele netwerk. En in plaats van uit elektriciteitscentrales komt de stroom uit decentrale zonne-installaties. Nu heeft Afrika dat nodig wat de Europese industrie beter dan vele andere kan leveren: infrastructuur voor verkeer en communicatie en machines en installaties voor de opbouw van een industrie.

 

Hoge mate van flexibiliteit en creativiteit zijn nodig

Bij de ontwikkeling van internationaal concurrerende supply chain modellen vormen de verschillende geografische, economische en politieke omstandigheden volgens het onderzoek, grote uitdagingen voor de bedrijven. Maar het aanpassen van de bedrijfsvoering en de verzorgingsmodellen aan de steeds typische omstandigheden van de verschillende landen, betaalt zich op termijn uit.

Een voorbeeld van succes levert daarvoor Coca Cola. Al sinds 2011 breidt de drankenfabrikant zijn logistiek in Afrika continu uit. Op dit moment beheert het concern meer dan 145 vulinstallaties en heeft meer dan 70.000 mensen in dienst in Afrikaanse landen. Coca Cola heeft bovendien ongeveer 3.000 distributiecentra verdeeld over het hele continent, die worden beheerd door lokale managers met inheemse medewerkers.

 

Logistiek in Afrika: Technologische en culturele verschillen

Culturele verschillen, het ontbreken van een gemeenschappelijke taal, geografische afstanden en technologische, sociale en tijdsverschillen maken marktdeelnemers uit het westen onzeker. Het onderzoek laat zien dat veel bedrijven bezorgd zijn over de toegankelijkheid van Afrikaanse leveranciers. Om te voorkomen dat mogelijke geografische en culturele verschillen een belasting worden bij het opbouwen van een internationale supply chain, moeten deze vooraf dus exact worden geanalyseerd en meegenomen bij de planning.

Het zou verkeerd zijn om de risico's die Afrika met zich meebrengt bij logistiek en aanbestedingen, te verzwijgen. Maar het zou nog verkeerder zijn om de kansen te laten schieten die het continent biedt. Noodgevalscenario's lijken net zo noodzakelijk als culturele tolerantie. Als deze echter aanwezig zijn, staat niets in de weg van een succesvolle expansie in Afrika. 

 

Taalkundige ondersteuning

Natuurlijk beschikt ons agentschap ook op gebied van Afrikaanse talen over ervaren moedertaalvertalers.

Naast vertalers voor Arabisch, Engels, Frans, Portugees maar ook Afrikaans of Swahili hebben we ook experts voor andere taalkundige diensten tot onze beschikking:

  • Tolken
  • Sprekers voor bijeenkomsten (bijv. telefonische boodschappen, AV-reclame, enz.)
  • Redigeren en proeflezen
  • Ondertitelingen
  • Transcriptie van audio- en videomateriaal

We kijken uit naar uw aanvraag. U kunt hiervoor het beste gebruik maken van ons online formulier of neem contact met ons op per e-mail.