Export naar Duitsland: de nieuwe verpakkingswet komt er aan - en dat is heel belangrijk

14.12.2018
Export naar Duitsland de nieuwe verpakkingswet komt er aan

Op 1 januari 2019 neemt de nieuwe Verpakkungsgesetz 2019 (VerpackG - verpakkingswet) de plaats in van de eerdere Verpackungsverordnung (VerpackV - verpakkingsverordening). Daarodoor zijn er vooral voor exploitanten van online winkels op de Duitse markt belangrijke vragen over verkoop- of omverpakkingen, transportverpakkingen en verpakkingsmaterialen. Maar ook begrippen zoals deelnameplicht, registratieplicht en de nieuwe “Zentrale Stelle Verpackungsregister” moeten duidelijk zijn.

De Zentrale Stelle Verpackungsregister (Centrale instantie verpakkingsregister) is opgericht voor het uitvoeren van de verpakkingswet (VerpackG) en neemt daarbij belangrijke taken op zich waaronder het opzetten van een platform voor de volledigheidsverklaringen. Maar ook andere nieuwe verplichtingen zoals de registratieplicht volgens § 9 en de datameldplicht volgens § 10 VerpackG voor fabrikanten en handelaren worden geregeld door de Zentrale Stelle Verpackungsregister. Een exacte lijst van de nieuwe plichten voor productverantwoording en een stroomschema voor registratie is door de Zentrale Stelle zelf openbaar gemaakt in een omvangrijke How-To-Guide (in het Duits en Engels).

De nieuwe verpakkingswet (VerpackG) geldt voor alle handelaren die verpakkingen voor de eerste keer bedrijfsmatig in Duitsland in het verkeer brengen (de zogenaamde "Fabrikanten") - dus voor nationale producenten, maar ook voor importeurs, online handelaren, enz. De wet bevat een aantal nieuwe voorschriften en plichten of aanpassingen.

 

Vertalingen op gebied van verpakkingsmaterialen

Ons vertaalbureau vertaalt technische handleidingen, juridische teksten en andere belangrijke documenten, zodat uw bedrijf zijn bereik kan optimaliseren en uitbreiden. Maak gebruik van de kennis van onze ervaren medewerkers en vraag een vrijblijvende offerte aan.