Interviewtranscripties eenvoudig gedaan: handleiding en tips

14.05.2018
Interviewtranscripties

Interviewopnames worden ondertussen voor heel verschillende doeleinden uitgeschreven. Ze ondersteunen de theorieën van bachelor- of masterwerkzaamheden, worden voor sociale media schriftelijk opgesteld of worden gebruikt als ondertitels. Als de opname een goede kwaliteit heeft, is het later op schrift stellen van het gesprek aanzienlijk makkelijker en dat zorgt voor duidelijk lagere kosten. Een kwalitatief slechte opname kan alleen met aanzienlijk meer inzet worden getranscribeerd en dat kost natuurlijk meer tijd en ook geld.

De belangrijkste opnamecriteria voor een snelle, gunstig geprijsde interviewtranscriptie

Voor de ideale omstandigheden voor het latere transcriberen van een interview moet aan een paar basisvoorwaarden voldaan worden. Naast de omgeving speelt ook de gebruikte techniek een rol, want niet alle opnameapparatuur levert de nodige kwaliteit voor een vlotte bewerking.

Tip 1: de opnamekwaliteit

Interviewopnames die in drukke ruimtes worden gemaakt, bevatten veel achtergrondgeluiden. Ze maken het begrijpen van de gesproken vragen en antwoorden moeilijker en vereisen het meermalig afspelen voor transcriptie. Een rustige omgeving zonder storende geluiden is daarom ideaal voor de opname van vraaggesprekken die later op schrift moeten worden gesteld door een professional. Elektrische en elektronische apparaten zoals koelkasten, computers en overheadprojectors maken slechts zachte geluiden, die op de opname echter goed hoorbaar kunnen zijn als storende bromtoon en te grote ruimtes zijn vanwege het haleffect niet optimaal geschikt voor opnames.

Tip 2: de technische test

Naast klassieke dicteerapparaten is het ondertussen ook mogelijk om een opname te maken met een smartphone. Maar niet alle modellen geven een goede spraakkwaliteit weer. Een kleine test vooraf toont duidelijk aan of de kwaliteit voldoende is voor een latere interviewtranscriptie. Het is ook belangrijk dat het apparaat voldoende vrije opslagcapaciteit heeft.

Tip 3: interviews per telefoon of videochat

Vaak worden interviews per telefoon afgenomen of via internetverbindingen zoals Skype. De kwaliteit speelt ook hier een grote rol. Beide gesprekspartners moeten zich in een rustige omgeving bevinden. Als het gesprek en de opname plaatsvinden via een mobiele telefoon, moet vooraf niet alleen worden gecontroleerd of het apparaat opname en telefoongesprek tegelijkertijd toelaat, maar ook of de kwaliteit goed is.

Heeft u interviewtranscripties nodig? Wij staan graag voor u klaar!