Olympische Winterspelen 2018 in Zuid-Korea

22.01.2018
Olympische Winterspelen 2018 in Zuid-Korea

De 23e Olympische Winterspelen vinden plaats van 9 t/m 25 februari in PyeongChang in Zuid-Korea. Er worden in totaal 102 wedstrijden gehouden in 7 sporten en 15 disciplines. Behalve Alpineskiën - Mixed Team Event, Curling in Mixed dubbel en Snowboard Big Air is ook de massastart bij het schaatsen voor mannen en vrouwen nieuw op het Olympische programma. De parallelle slalom in het snowboarden is daarentegen van het programma geschrapt. Sinds in 1924 de eerste Olympische Winterspelen werden gehouden, hebben zich meerdere, interessante feiten voorgedaan.

Interessante feiten en records rondom de Olympische Winterspelen

De Zweedse curlingspeler Carl August Kronlund was met 58 jaar en 155 dagen de oudste deelnemer en winnaar van de zilveren medaille bij de Olympische Winterspelen, terwijl het Verenigd-Koninkrijk de jongste deelneemster opstelde. Met 11 jaar en 73 dagen behaalde Cecilia Colledge bij het kunstschaatsen de 8e plaats op de kuur. Het lukte slechts twee deelnemers om deel te nemen aan 7 Olympische Winterspelen, de Japanse skispringer Noriaki Kasai en de Russische rodelaar Albert Demtsjenko en er zijn slechts drie deelnemers die over een periode van 20 jaar meerdere keren aan de Spelen konden deelnemen. Door het verplaatsen van de Winterspelen naar de tussenjaren van de Zomerspelen, was er tussen de Spelen in Lillehammer en de Olympische Winterspelen in Albertville slechts een periode van twee jaar, waardoor alle andere deelnemers hebben deelgenomen aan meerdere winterspelen over een periode van 18 jaar.

De Noorse biathleet Ole Einar Bjørndalen is de meest succesvolle deelnemer aan de Winterspelen ooit. Hij behaalde bij vijf Olympische Winterspelen in totaal 13 medailles. De medaillespiegel aller tijden wordt op dit moment geleid door Duitsland met in totaal 377 medailles, waarbij de Russische deelnemers net zoveel gouden medailles binnenhaalden als de Duitsers, maar met in totaal slechts 341 medailles de tweede plaats innemen.

Met de Winterolympiade in PyeongChang krijgen weer nieuwe deelnemers de kans om opgenomen te worden in de lijst van grote overwinnaars en velen zullen aan het eind natuurlijk met "gamsa" (Koreaans voor dank) afscheid kunnen nemen. Voor dit alles bieden wij tolk-, vertaal- en andere taalservices aan in het Koreaans en wij verheugen ons erop daarmee bij te kunnen dragen aan begrip over landsgrenzen en taalbarrières heen.